En Uygun Monitör Nasıl Seçilir?

Katılım
3 Eyl 2021
Mesajlar
209
Aldığı beğeni
1
Puanları
18
Konum
Kütahya
En Uygun Monitör Nasıl Seçilir?


Yeni bir bilgisayar toplarken, genelde bir öncelik listesi yapılır ve monitör bu listenin sonlarında yer bulur. Ama monitörler de diğer donanım parçaları gibi önem görmeli; sonuçta gün boyu ona bakıp duracaksınız. Bu yüzden biraz daha dikkat gerektirir. İşte doğru monitörü seçmenin taktikleri. En uygun monitör nasıl seçilir?


En Uygun Monitör Nasıl Seçilir


Boyut ve Çözünürlük

Aklınızda ekran boyutuna dair bir fikir vardır. Ya 27” büyük bir monitör ya da daha ufak bir şey düşünüyorsunuzdur. Ya da 2 orta boyutlu monitör alıp birleştirebilirsiniz. Seçenekler tamamen kullanım alanınızla alakalı.
2.jpg
Ama monitörün boyutunu seçmekle her şey bitmiyor. Bir de çözünürlüğün ne olacağına karar vermek gerekir. Günümüzde 1920x1080 çözünürlüklü FullHD monitörler çok yaygın ve 23” monitörler için çok uygun bir çözünürlük olarak görülür. 27” monitör için biraz yetersiz kalabilir. Bunun yerine 2560x1440 çözünürlüklü bir monitör tercih etmeniz daha uygun bir seçim olur. Böylelikle hem daha keskin görüntü hem de masaüstünüzde daha fazla alan elde edersiniz.

Son olarak, piyasadaki çoğu monitör HDTV’ler gibi 16:9 ekran formatında olsa da, farklı formatlarda monitörler de mevcuttur. Mesela bazı monitörler 1920x1200 çözünürlüğüne sahiptir. 1080p netliğinin yanı sıra, dikey 120 piksellik ekstra alan sağlar. Webde gezinme ve ofis işlemleri için gayet kullanışlıdır. Fakat film izlerken, siyah barlar olur.
İlgili Haberler
4K Çözünürlük Hakkında Bilmeniz Gereken 4 Gerçek
TV model numaraları ne anlama geliyor?
Curved TV'lerin Avantajları Neler?

Panel Tipi
Sırada nasıl bir panele ihtiyacınız olduğunu belirlemek var. Çok fazla seçenek yok ama her panelin, birbirine üstün olduğu özellikler var.

TN Panel: En ucuz ve yaygın paneldir. Yüksek tepki süreleri ve ekran yenileme hızlarıyla oyuncular için idealdir. Ama tasarım işleriyle ilgilenenler için iyi bir seçim olmaz. Renkler bakış açınıza göre farklılıklar göstermektedir.

VA Panel: Pek yaygın olmayan bu panel, daha doğru renkler sunar hatta siyahın en iyi olduğu panel bu panel türüdür. Ama yine bakış açınıza göre renklerde farklılıklar olabilir.

IPS Panel: Pahalı bir panel türü. En iyi renkleri bütün açılardan görebilirsiniz. Grafik tasarımcılar için en uygun seçimdir. TN Panellere göre daha düşük, tepki süresi ve ekran yenileme hızlarına sahiptir. Bu panel’in oyun için uygun olanı ise PLS Paneller. Hem IPS hem de TN panel özelliklerini taşıdığı için çok daha pahalıdır.

Ekran Yenileme Hızı
3.png

Oyun oynuyorsanız, ekran yenileme hızını göz ardı edemezsiniz. Çoğu monitör, 60hz ile geliyor. Oyun oynarken saniyede 60 kare görürsünüz. 120 Hz monitör ise saniyede 120 kare görmenizi sağlar. 3D oyunlarda ise her göz için 60 kare gösterir.
Ama yüksek ekran yenileme hızlarının sadece TN panellerde olduğunu unutmamanız gerekir. Bu yüzden sizin için önemli olanın renkler mi yoksa ekran yenileme hızı mı olduğuna karar vermeniz gerekir.

Yansıma Önleyici Koruyucu
4.jpg

Bir çok monitörde bu koruyucudan bulunur. Arkanızdan gelen ışığın yansıma yapmasını engeller. Çok aydınlık bir odada oturuyorsanız veya arkanızda bir pencere varsa, bu koruyucu hayat kurtarır. Ama görüntü kalitesini bozar. Odanız loş ise, koruyucusuz ekran kullanarak, daha net ve canlı görüntüler elde edebilirsiniz.

Stand Seçenekleri

5.jpg

Her monitörün az da olsa farklı standları vardır. Bazıları hareket etmezken bazıları da çok rahat bir kullanım sunar. Sağa sola döndürülebilenler olduğu gibi sadece aşağı yukarı ayarlanabilen standlar en yaygınlarıdır. En önemli ipuçlarından biri olmasa da monitör kullanımınızı daha kolay bir hale dönüştürebilir.

Bağlantı Tipleri

6.jpg
Bağlantı seçimi çok kolay. Almak istediğiniz monitörün, kullanmak istediğiniz bağlantı tipine sahip olup olmadığını kontrol edin. Ekran kartınızda DVI girişi varsa, DVI girişli bir monitör tercih etmelisiniz. Tabi adaptör kullanarak da bu sorunu çözebilirsiniz.

Diğer Özellikler
Yukarıda saydıklarımız en önemli noktalardı ama bunun yanında ekstra özelliklere de göz atmanızda yarar var. Dahili speaker’lı, USB girişli bir monitör isteyebilirsiniz. Monitör alırken kullanıcı yorumlarını mutlaka okuyun. Parlaklık ve kontrast oranlarına da şöyle bir göz atın. Ne olur ne olmaz.

Kaynak : incehesap.com/blog/en-uygun-monitor-nasil-secilir/
 
Üst