Fellah köftesi
Adana, Hatay ve Malatya mutfaklarının ünlü lezzeti fellah köftesi nasıl yapılır? İşte malzemeler ve tarifi...MALZEMELER
- 2 su bardağı ince bulgur
- 1 buçuk su bardağı sıcak su
- Yaklaşık 1 su bardağı buğday unu
- 1 adet yumurta
- 1 tepeleme çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı toz karabiber
- 1 buçuk tatlı kaşığı tuz
2,5 litre su
1 çay kaşığı tuz
SOSU İÇİN
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 4 diş dövülmüş sarımsak
- Yarım su bardağı sıcak su
- Maydanoz
- Yoğurt
NASIL YAPILIR?
- Bulguru yayvan bir tencereye koyup üzerine sıcak suyu ekleyin.
- Tencerenin kapağını kapatıp 20 dakika bulgurun suyunu çekmesini bekleyin.
- Diğer köfte malzemelerini tencereye ekleyerek iyice yoğurun ve hamurun bütünleşmesini sağlayın.
- Hamurdan fındıktan biraz büyük parçalar kopararak yuvarlayın.
- Yuvarladıktan sonra bir tarafına baş parmağınızla bastırarak bir çukur açın.
- Şekillendirdiğiniz köfteleri üst üste gelmeyecek şekilde bir tepsiye dizin.
- Haşlama suyunu tuzla birlikte yayvan bir tencerede kaynatın.
- Köfteleri kaynayan suya koyarak yumuşayana kadar 20-25 dakika civarında pişirin.
- Köfteler yumuşayınca tencerenin altını kapatıp bir süzgeç yardımıyla köfteleri alın.
- Bir sos tenceresinde zeytinyağını ısıtın.
- Salçaları ve sarımsağı ekleyip karıştırarak kavurun.
- Salça kavrulduktan sonra sıcak suyu ekleyin, sosu karıştırın ve ocağı kapatın.
- Servis tabağına aldığınız köftelerin üzerine salçalı sostan koyup üzerlerine kıyılmış maydanoz yapraklarını serpiştirin.
- Arzuya göre yanında yoğurtla birlikte servis yapın.