Merkez Bankası, Dijital Türk Lirası İçin İlk Somut Adımı Attı

Katılım
4 Eyl 2021
Mesajlar
184
Aldığı beğeni
2
Puanları
18
Konum
Malatya
Ticaret: 0 / 0 / 0
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bir süredir gündemde olan dijital Türk lirası ile ilgili somut bir adım attı. ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile yapılan iş birlikleriyle Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu kuruldu. Platformun yapacağı çalışmaların sonuçları, 2022 yılında kamuoyu ile paylaşılacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bir süre önce dijital Türk lirası çalışmalarının başladığını duyurmuştu. Şimdi bu konuyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Tarihte ilk kez, Türk lirasının dijital versiyonu için somut bir adım atıldı. TCMB, ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile çeşitli iş birlikleri yaptı. Yapılan iş birlikleriyle "Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu" da kurulmuş oldu.
Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu, Türk lirasının dijital versiyonuyla ilgili araştırma ve geliştirme çalışmaları yapacak. Yapılacak çalışmalara dair birinci faz sonuçları, 2022 yılında açıklanacak. Böylelikle dijital Türk lirası için önemli bir adım atılmış olacak. Sonraki süreçte ise muhtemelen vatandaşlar da dijital Türk lirası ile tanışma imkanı yakalayacaklar.

TCMB'nin konuyla ilgili yazılı açıklaması şöyle
Merkez Bankası, Dijital Türk Lirası.jpeg

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mevcut ödemeler altyapısını tamamlayıcı nitelikte dijital Türk lirasının tedavülünün potansiyel katkılarını araştırmayı sürdürmektedir. Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme (AR-GE) projesi kapsamında kavram ispat çalışmasının tamamlanması ile başlayan süreç, teknoloji paydaşlarının katılımı ile bir sonraki aşamaya taşınmaktadır.

Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Ar-Ge projesinin, teknolojik araştırma, geliştirme ve test süreçleri teknoloji paydaşlarının katılımı ile yakın işbirliği içerisinde gerçekleştirilecektir. Bu doğrultuda Merkez Bankası; ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile ikili mutabakat zabıtları imzalamış ve “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” oluşturmuştur. Projeye ilişkin stratejik ve kritik teknolojilerin ön uygulama testlerinin yapılacağı birinci faz bulguları ışığında, platformun yeni katılımlarla genişletilmesi planlanmaktadır.

Birinci faz pilot uygulama çalışmaları kapsamında TCMB nezdinde prototip “Dijital Türk Lirası Ağı” tesis edilerek teknoloji paydaşları ile dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testleri gerçekleştirilecektir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda daha yaygın ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri aşama fazlara geçilecektir. Blokzincir teknolojisi, dağıtık yapıların ödeme sistemlerinde kullanımı, anlık ödeme sistemleri ile entegrasyon gibi başlıklarda Dijital Türk Lirası Ar-Ge projesi kapsamında çeşitlilik gerektirebilecek testlerin yapılması da planlanmaktadır.
TCMB’nin, dijital Türk lirasının tedavülüne yönelik almış olduğu nihai bir karar yoktur. Tüm çalışmalar deneysel AR-GE faaliyetleri ilkelerince yürütülmektedir. Farklı teknolojik alternatiflerin kapasite ölçümleri tamamlandıktan ve mimari kurguların denemeleri sonuçlandırıldıktan sonra, mevcut teknolojilerin dijital Türk lirasına ilişkin iktisadi, hukuki ve mali gereksinimleri karşılayıp karşılayamadığının tespiti amaçlanmaktadır.

Birinci faz sonuçları, testlerin tamamlanmasını müteakiben 2022 yılında kamuoyu ile paylaşılacaktır.
 
Üst