Şeker yerine ne kullanılabilir?

Katılım
1 Eyl 2021
Mesajlar
335
Aldığı beğeni
5
Puanları
18
Ticaret: 0 / 0 / 0

"Çaya şeker yerine ne koyalım?", "Kekte şeker yerine ne kullanılabilir?" soruları aklınızdan geçiyorsa aradığınız yanıtlar haberimizde!​


Şeker yerine ne kullanılabilir.jpg


Beslenme uzmanlarının söylediği en temel şeylerden biridir şekerden vazgeçmenin gerekliliği... Şekerin sağlığımız açısından pek de faydalı olmadığını biliyoruz; ama yine de tatlılardan vazgeçmekte çok zorlanıyoruz. Merak etmeyin, iyi haberlerimiz var. Sizin için şekeri kolaylıkla unutmanızı sağlayacak 10 doğal tatlandırıcıyı bulduk.

1- Hindistan cevizi şekeri​

Yapısındaki yüksek enerji değerine rağmen, hindistancevizi şekerinin glisemik endeksi düşüktür (yani daha kolay özümsenir) ve birçok faydası bulunur. Aynı zamanda da çok lezzetlidir – sıradan şekerden çok daha fazla.

Nerede kullanılır: Şekerin yerine herhangi bir şeyde hindistan cevizi şekerini kullanabilirsiniz.

2- Arpa maltı​

Ne kadar şaşırtıcı da olsa arpa maltı, şeker yerine kullanılabilecek harika bir besin maddesidir. Metabolizma hızını artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hatta görüşü iyileştirir.

Nerede kullanılır: Arpa maltı hamur pişirirken kullanılabilir. Hamura özel bir tat ve çıtır çıtır bir kabuk verir.

3- Agave şurubu​

Agave şurubu bol kalorili olsa da şekerden daha tatlı olduğu için az miktarlarda kullanılabilir. Potasyum, kalsiyum ve demir bakımından zengin olduğu için de çok daha sağlıklıdır tabii ki.

Nerede kullanılır: Her türlü içecek ve kokteylde bu şurubu kullanabilirsiniz. Bal kadar yoğun değildir ve suda rahat bir şekilde çözünür.

4- Melas pekmezi​

Yoğun ve tatlı olan melas pekmezi mineraller ve B vitamini açısından oldukça zengindir ve tadı şekere o kadar benzer ki farkı anlamayabilirsiniz bile.

Nerede kullanılır: Fırında pişirilen yiyecekler ve tatlılar için idealdir.

5- Hurma​

Hurma, besleyici ve sağlıklı bir meyvedir; sağlıklı bir atıştırmalık olarak tavsiye edilir. Görünen o ki şeker yerine de tüketilebiliyor.

Nerede kullanılır: Elbette, doğrudan kahveye ya da çaya katamazsınız; ancak kurabiye yerine tüketebilirsiniz. Ya da hurma şurubu alabilir ve istediğiniz yerde kullanabilirsiniz. Piyasada tatlı tariflerinde kullanılan hurma macunları da mevcut.

6- Dut şurubu​

Doğu kültürlerinde, iyileştirme özellikleri yüzünden duta “yemişlerin kraliçesi” denir. Dut şurubu da bu özelliğe sahiptir ve artı olarak yiyeceğe özgün bir tat verir.

Nerede kullanılır: İçeceklerde ve tatlılarda dut şurubu kullanılabilir.

7- Sorgum şekeri​

Tatlı sorgum saplarından üretilen sorgum şekeri, Çin’de antik dönemlerden beri kullanılır ve beraberinde getirdiği faydalarla bilinir. Ve sıradan şekerin neredeyse yarısı kadar kalori içerir.

Nerede kullanılır: İçecekler, hamur, tatlılar.

- Sıvı üzüm şekeri​

Üzüm şekeri son zamanlarda zirvede; neredeyse sıradan şekeri yerinden edecek. Ömrü uzatma aracı olarak şöhreti bile var. En güçlü noktaları, düşük kalorili yapısı, temiz üretimi ve besleyici özellikleri.

Nerede kullanılır: İçecekler, hamur, tatlılar, marinatlar.

9- Akçaağaç şurubu​

Akçaağaç şurubunu yalnızca pankekler için kullanmaktan vazgeçin. Düşük kalorili yapısı ile kanser ve diyabet riskini düşürür. Aynı zamanda da inanılmaz lezzetlidir.

Nerede kullanılır: Hamur, salata soslarında kullanabilirsiniz.

10- Şekerotu (Stevia)​

Şekerotu, kilo idaresi yapmaya çalışan insanlar arasında oldukça popüler. Tek özelliği 100 gramda yalnızca 18 kalori içermesi değil; aynı zamanda da şekerden yaklaşık 25 kat daha tatlı olması – dolayısıyla çok az miktar yeterli.

Nerede kullanılır: Şeker yerine herhangi bir yerde şekerotunu kullanabilirsiniz.
 
Üst