Tavşanların Yememesi Gereken Gıdalar

SheqiL

Hepiniz Haklısınız..
Katılım
7 Eki 2019
Mesajlar
1,161
Aldığı beğeni
23
Puanları
38
Konum
Fransa
Web sitesi
www.belalim.net
Tavşanlar, oldukça obur canlılar olsa da her yiyecek onlar için yararlı değildir. Bazı gıdalar bu sevimli hayvanların sindirim sistemlerine zarar verebilir, hatta onları zehirleyebilir. Kimi yiyecekler ise tavşan beslenmesinde yer alan fakat ölçülü olarak bu canlılara yedirilmesi gereken gıdalardır. Masum gibi gözüken sebze, meyve ve yeşillikler tavşanlar tarafından çok fazla tüketiliyorsa bu ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Yani özel olarak üretilen tavşan yemleri dışında tavşanınıza vereceğiniz gıdaların hangileri olması gerektiğini bilmeniz evcil dostunuzun sağlıklı bir yaşam sürmesi için elzemdir.

Tavşanların Yememesi Gereken Gıdalar.jpg

Tavşanlar Neyle Beslenir?

Tavşanlar, yavruyken 45 güne kadar anne sütü ile beslenirler. Dolayısıyla bir tavşan 45 günlük olana kadar annesinden ayrılmamalıdır. 45 günlük süre tamamlandığında ise bu canlılar öncelikli olarak ihtiyaç duydukları vitamin ve mineralleri alabilecekleri kaliteli tavşan yemleri ile beslenmelidirler. Bu yemler, tavşanların en sevdiği sebzelerden olan ve A vitamini açısından zengin havuç ve maydanozu bol bol içerir. Ayrıca yeşil yonca başta olmak üzere tüm yeşillikleri afiyetle yiyen tavşanlar marul ve salatalığa bayılırlar. Doğada yonca, kuru ot, çiçekler, yapraklar, ağaç dalları, tahıllar, tohumlar ve samanlarla beslenen tavşanlar meyveleri de severler. Özellikle elma uzun kulaklı dostlarımızın favori meyvesidir.

Evde beslenen tavşanlar doğal yaşam alanlarında yedikleri gıdalardan bazılarını sınırlı ölçüde yemelidirler. Ot ve saman tavşanlara bolca verilebilirken meyveler, tahıllar ve tohumlu gıdalar bu hayvanlara sınırlı ölçüde verilmelidir. Ayrıca tavşanınız her gün en az yarım litre temiz su içmelidir.

Tavşanlara Zararlı Gıdalar Hangileridir?

Sürekli yemek peşinde gibi görünseler de tavşanların sindirim sistemleri çok hassastır. Gıdaların tatlarını ayırt etmeden yiyen bu canlılar, siz onlara verdikçe yemeye devam ederler ve sindirim sistemlerine nasıl bir zarar verdiklerinin farkına varmazlar. Sindiremedikleri gıdalar ile belirli ölçülerde yemeleri gereken yiyeceklerde miktar aşımı tavşanlarda ishal sorununun baş göstermesine neden olur. Otçul olan ve hayvansal proteinlerle beslenmeyen tavşanlar bizim yediğimiz tüm tahıl, sebze ve meyveler ile beslenemezler. Cips, çikolata, şekerli ve tuzlu gıdalar ile işlenmiş hazır yiyeceklerin dışında tavşanların yememesi gereken gıdalar ekmek, pirinç, kuruyemiş ve patatestir.

Bu yiyeceklerin yanında tavşanların ölçülü olarak yemesi gereken yiyecekler de bulunmaktadır. Bunların başında havuç ve marul gelir. Havuç şeker içerdiği için tavşana çok fazla yedirilmemelidir. Tavşan marulu yüksek miktarda tüketirse de bağırsak sorunları yaşar.

Tavşanların beslenme ile ilgili tek sorunu ishal ya da sindirim bozuklukları değildir. Bazı bitkiler tavşanların zehirlenmesine ve ölümcül sonuçların ortaya çıkmasına yol açar. Örneğin soğanlı bitkilerin tamamı tavşanların zehirlenmesi sonucunu doğurur.

Tavşanların Yememesi Gereken Meyve ve Sebzeler

Tavşanlar, bazı meyve ve sebzeleri tüketmemelidir. Özellikle meyvelerin tavşan diyetlerinde çok az yeri vardır ve haftada en çok 2 ya da 3 kez tavşanınıza meyve vermeniz tavsiye edilir. Örneğin, avokado tavşanları zehirlediği için kesinlikle tavşanlara yedirilmemelidir. Muz, bu hayvanlarda sindirim zorluğu yaratmaktadır ve yüksek şeker içerdiği için zararlıdır. Kayısı ve şeftali gibi sindirmesi kolay meyveler ile elma, armut, erik ve kiraz ise haftada birkaç kez tavşanların yiyebileceği meyvelerdir.

Tavşanlar tarafından rahatlıkla tüketilebileceği sanılan sebzelerin tamamı tavşanların diyetlerinde yer almaz. Soğan ve sarımsak tavşanınız için oldukça zararlıdır ve ölümcül sonuçlar doğurabilir. Mantar da tümöre sebep olurken bezelye ve patates nişasta ile şeker içerdiği için tavşanların günlük öğünlerinde yer almamalıdır. Pırasa, bakla, brokoli ve pancar da tavşanlardan uzak tutulmalıdır. Marul ve yeşillikler ise kontrollü olarak verilmelidir.
 
Üst