Web Sitesi Ne Zaman Satılmalıdır? Satış için En İyi Zaman

Katılım
11 Şub 2020
Mesajlar
288
Aldığı beğeni
4
Puanları
18
Konum
İstanbul
Ticaret: 1 / 0 / 0
Web Sitesi Ne Zaman Satılmalıdır? Satış için En İyi Zaman

Doğru yer ve zaman kriterleri birer değişkendir. Birçok faktöre, kişiye ve projeye göre değişebilir. Değişmeyen şey, karlı görünen fırsatlar ve kapılmaya hazır fırsatlardır. Bunlardan birini oluşturmak için sitenizi tek başına; “patlamaya hazır”, zıpladı zıplayacak, ”tutturamazsan tuttururlar yavrum” gibi başlıklarla sahip olması yeterli değildir. Sitenizin alıcılara değer ve fırsat sunması gerekir. Bunun için doğru zamanı tutturmanız gerekir. Peki, bir internet sitesini ne zaman satmalıyız ve satış yapmak için genellikle en doğru zaman ne zamandır?

1- Patlamaya hazır siteler, sitelerimiz…

Bir an için oturduğunuz satıcı koltuğundan kalkıp, kendinizi bir yatırımcı ve alıcı koltuğuna oturtun. Alacağınız internet sitesinin ne gibi kriterlere sahip olmasını beklersiniz?

kişisel bir cevap vereyim;

  • Kaliteli (mümkünse benzersiz ve eşi olmayan) görünüme sahip olması.
  • Oturmuş DA ve PA değerleri
  • Hallice bir Alexa verisi
  • İçeriklerin doyuruculuğu
  • Kullanıcılara kattığı değer ve projenin geleceği
  • Aktif hit / pasif hit ve geçmişi
  • Aktif gelir / pasif gelir ve geçmişi
  • Alan adı marka imajı ve SEO durumu

Bu kriterlerde kel kör bir internet sitesi alıcıyı heyecanlandırabilir ve gerçek potansiyel vaat edebilir. Fakat genelde hiç kimse sizin bir hevesle kurduğunuz, hiçbir değere sahip olmayan internet sitenizi sırf gelecek vaat ettiği için satın almaya yanaşmaz. Yatırımcılara gerçekten değer sunan bir şeyiniz olmalı. Bunların hiçbiri yok mu? O zaman yenilgiyi kabul ederek kârlı çıkabilirsiniz.

Örneğin, elimde harika bir patlamaya hazır internet sitesi var. Ama hevesim kaçtı ve artık onunla ilgilenmek istemiyorum. Satışa çıkaracağım. Hemen başlığa ”uçmaya zıplamaya hazır” yazmadan, fiyat kantarını iyi ayarlamam gerekir. Bu internet sitesini 1.000 TL’ye mal etmiş olmam, onu en düşük 1.000 TL’ye satarak kendimi sıfır zararla işten sıyırmam anlamına gelmez. 500 TL ile sattığımda bu proje alıcıya artı değer sunabilir, ben projeyi elden çıkarmış ve zararımı yarıya düşürmüş olurum.

Unutmayın, bir internet sitesini maliyetine satmak mantıklı ve cazip değildir. Alıcı aynı siteyi aynı maliyetle kurabiliyorsa onu neden sizden almalı? En kötü ihtimalle buna yanıt veren geçerli bir nedeniniz olmalı.

2- İş boyunuzu aşmaya başladı

Bazı internet sitelerinin bahtı açıktır. Onlarca internet sitesi iş yapmazken, o siteye bir değnek dokunur ve her şey iyi gider. O kadar iyi gider ki, bir süre sonra bu yükün altından kalkamayacağınızı fark edersiniz. Bunlar; yazılım, tasarım, içerik veya sunucu temelli masraflar olabileceği gibi zamanla alakalı sorunlar olabilir.

Sitenizin en yüksek performansıyla sahnede dimdik durduğu zamanlar, onu satmak için altın zamanınızdır. İş boyunuzu aşmaya başladığı için siz zaten bir yerde tökezleyeceksiniz. Dahası, kenarda bıraktığınız sitenizin bir gün üstündeki değnek tozu yere serpilmeye başlayacak. Gizem kaybolduğunda en iyi ihtimalle istediğiniz değerin çok altında satıcı bulacak, en kötü ihtimalle tamamen elinizde patlayacak.

İşlerin kontrolünüzden çıktığını düşünüyorsanız, kendinize ve emeklerinize bir iyilik yapın, onu satın. Ya da boyunuzu uzatın.

3- İlginizi kaybettiğiniz zaman

İnternet siteleri ilgilendiğinde gelir potansiyeline sahiptir. Nadasa bırakılan internet sitelerinin bir günde anka kuşu gibi küllerinden yeniden doğmasını bekleyemezsiniz. Bazen binbir hevesle internet sitenizi kurar, çocuğunuz gibi ilgilenirsiniz. Sonra daha kârlı fırsatlar keşfeder veya ilginizi kaybedersiniz.

Bu adımda yapacağınız en büyük hata proje sayınızı ikiye çıkarmaktır. Eğer yüksek kârlı olduğuna inandığınız daha iyi bir fikriniz varsa, neden daha azıyla yetinesiniz ki? Ya da ilginizi kaybettiğiniz bir projeyi nadasa bırakıp tamamen yok olması riskini göze almak, sizin durumunuzda mantıklı mıdır? Bu soruların yanıtlarını verdiğinizde sitenizi satmak için doğru zamanın gelip çattığını farkedeceksinizdir.

Doğru zamandan emin olduğunuzda 1. başlıkta değindiğimiz gibi fiyat terazisinin hassas bir denge olduğunu unutmayın. Sizin ilginizi kaybetmiş olmanız başkalarının projenizin ilgisini çekmeyeceği anlamına gelmez.

Tüm bunların dışında elbette her Webmaster’ın edindiği kişisel satış deneyimlerinden yola çıkarak öğrendiği bir altın satma dönemi vardır. Buna da zaman zaman kulak vermeyi unutmayın.
 
Üst