Windows’daki Gelişmiş Güç Seçenek Ayarları Nedir?

Katılım
11 Şub 2020
Mesajlar
288
Aldığı beğeni
4
Puanları
18
Konum
İstanbul
Ticaret: 1 / 0 / 0
Windows’un ayarlayabileceğiniz birçok gelişmiş güç ayarı vardır. Bu seçenekler performans ve pil ömrü arasında seçim yapmanıza, kritik pil düzeyine sahip olduğunuzda Windows’un ne yaptığını denetlemenize ve güç düğmesine basıp kapağı kapatmanın ne yapacağını ayarlamanıza olanak tanır. Bu anlatacaklarımız, Windows 10 ve Windows 7 dahil olmak üzere tüm modern Windows sürümlerinde çalışır.

Gelişmiş Güç Seçenekleri Nasıl Bulunur?
Bu seçenekleri bulmak için, Denetim Masası> Donanım ve Ses> Güç Seçenekleri‘ne gidin. Yapılandırmak istediğiniz güç planının sağındaki “Plan Ayarlarını Değiştir” bağlantısını tıklayın. Bu, bazı nedenlerle Windows 10’un güç modu seçeneklerinden ayrıdır.

Her güç planının kendi gelişmiş seçenek yapılandırması vardır, bu sayede ayar kombinasyonları arasında hızla geçiş yapabilirsiniz. Bu seçenekleri bulmak için “Gelişmiş Güç Ayarlarını Değiştir” i tıklayın.

Tüm Gelişmiş Güç Ayarları Ne Yapar?
Farklı Windows PC’lerin donanımlarına bağlı olarak burada farklı seçenekler olacaktır. Örneğin, bataryası olan bir dizüstü bilgisayarın “Batarya” ve “Prize takılı” için ayrı ayarları olurken, pili olmayan bir masaüstü PC’de her seçenek için değiştirebileceğiniz tek bir ayar olacaktır. Bazı Windows 10 sistemleri “Modern Standby” kullanır ve çok az seçeneğe sahiptir.

Pencerenin üstündeki kutu, sisteminizin güç planları arasında hızlı bir şekilde seçim yapmanızı sağlar, böylece tüm ayarları bu pencereden ayarlayabilirsiniz. Şu anda kullanmakta olduğunuz güç planı “[Etkin]” olarak işaretlenmiştir.

Aşağıda anlatacağımız ayarlarda Dizüstü bilgisayarlarda “Pilde” ve “Prize takılı” olarak iki seçenek vardır. Ayarlama süreleri dakika türünden olacaktır. Şimdi, bu ayarlara bakalım.

Sabit Disk> Sabit Diski Kapatmak için beklenecek süre: Windows genellikle bilgisayar boştayken sabit diskinizi kapatır ve bu işlem gerçekleşmeden önce kaç dakika olduğunu kontrol etmenizi sağlar. Bu bir uyku moduna benziyor. Sabit diskiniz kapalı, ancak PC’niz gerektiği anda tekrar açılacaktır. Kullanılmadığında sabit diski kapatmak güçten tasarruf eder ve bilgisayarınızın pil ömrünü artırır.

Internet Explorer> JavaScript Zamanlayıcı Sıklığı: Internet Explorer’ı hiç kullanmazsanız, bu ayarı göz ardı edebilirsiniz. Bu seçenek “En Fazla Güç Tasarrufu” veya “En Yüksek Performans” seçeneğini seçmenizi sağlar. “En Fazla Güç Tasarrufu” seçeneği dizüstü bilgisayarlarda varsayılan değerdir ve web sayfalarındaki JavaScript performansını dizüstü bilgisayarınızın pil ömrünü artırmak için biraz yavaşlatacaktır. Ancak, yine, bu sadece Internet Explorer’ı etkiler. Modern web tarayıcılarını etkilemeyen eski bir seçenektir.

Masaüstü Arka Planı Ayarları> Slayt Gösterisi: Windows, masaüstü arka planınız olarak bir slayt gösterisi ayarlamanızı sağlar. Buradaki seçenek, isterseniz slayt gösterisini “duraklatmanıza” olanak tanır. Örneğin, bir güç tasarrufu gücü planı, slayt gösterisini pille çalışırken duraklatabilir ve bir prize takılı olduğunda başka bir güç planı etkinleştirilebilir.

Kablosuz Bağdaştırıcı Ayarları> Güç Tasarrufu Modu: 802.11 güç tasarrufu protokolü, PC’nizin Wi-Fi’nizin tasarruf etmesine yardımcı olur. Bu özellik sayesinde, Wi-Fi’niz uyku moduna geçebilir. Bu güç tasarrufu sağlar ve pil ömrünü uzatır. Buradaki seçenekler bunun ne kadar agresif olduğunu kontrol etmenizi sağlar. “En Yüksek Performans” modu, güce bağlandığında varsayılan değerdir; güç tasarrufu modelini devre dışı bırakır. Pil gücündeyken “Orta Düzey Güç Tasarrufu” modu varsayılan değerdir. Ayrıca, her ikisi için de “Düşük Güç Tasarrufu” veya “Maksimum Güç Tasarrufu” seçebilirsiniz.

Uyku> Uykudan Önce Bekleme: Bilgisayarınız, kullanmadığınız zamanlarda otomatik olarak uyku moduna geçerek güç tasarrufu sağlayabilir. PC, donanımının çoğunun kapalı olduğu düşük güç durumuna geçer, ancak yeniden kullanmaya başladığınızda anında devam edebilir.

Bu seçenek, PC’niz uyumadan önce hareketsiz kalma dakikalarını tanımlamanızı sağlar. Örneğin, dizüstü bilgisayarınızın pil gücünde beş dakika işlem yapılmadığında uyku moduna geçmesini isteyebilirsiniz. Ya da masaüstünüzün asla otomatik olarak uyumayacağını düşünebilirsiniz.

Bu, Denetim Masası> Donanım ve Ses> Güç Seçenekleri> Bilgisayar Uyurken Değiştir seçeneğinden yapılandırabileceğiniz seçeneklerden biridir.

Uyku> Karma Uyumaya İzin Ver: Karma Uyku, Uyku ve Hazırda Bekletme’nin birleşimidir. Dizüstü bilgisayarlar için değil, masaüstü bilgisayarlar içindir. Karma Uyku ile, masaüstü PC’niz uyku durumuna geçtiğinde sistem durumunu hem belleğinize (uykuya benzer) hem de sabit diskinizi (hazırda bekletme gibi) kaydedecektir. Düşük güç modunda kalacak ve hızlıca uyanacak ve işinize devam edebilirsiniz. Ancak, bir elektrik kesintisi varsa, sisteminizi sabit diskten geri yükleyebilir, böylece hiçbir şey kaybetmezsiniz.

Bu seçenek, masaüstü bilgisayarlarda varsayılan olarak etkinleştirilmiştir ve dizüstü bilgisayarlarda varsayılan olarak devre dışıdır. Bunun nedeni dizüstü bilgisayarlarda daha fazla güç kullanmasıdır. Dizüstü bilgisayarların da bu özelliğe çok fazla gerek duymaz – elektrik kesintisi olursa, dizüstü bilgisayarın devam etmesini sağlayan bir pili vardır, masaüstü PC ise kesintisiz bir güç kaynağına (UPS) bağlı olmadıkça hemen kapanır.

Uyku> Hazırda Bekletme: Bilgisayarınız otomatik olarak hazırda kalabilir, sistem durumunu diske kaydeder. Uyku modundan farklı olarak, Hazırda Bekletme neredeyse hiç güç kullanmaz. Tekrar başladığınızda kaldığınız yerden devam edecektir. Ancak, Hazırda Bekletme modundan geri yüklenmesi daha uzun sürer ve sistem durumunuzu sabit diske kaydetmek için güç alır.

Bu seçenek, PC’nizin kaç dakika kullanılmadığında kontrol etmenizi sağlar. Örneğin, beş dakika sonra uyuyabilir, üç saat sonra hazırda bekletebilirsiniz.

Uyku> Uyandırma Zamanlayıcılarına İzin Ver: Bilgisayarınız uyku moduna geçtiğinde bile, bilgisayarınızdaki programlar belirli bir zamanda otomatik olarak uyanmasını söyleyen “uyanma zamanlayıcıları” ayarlayabilir. Örneğin, Windows sistem güncellemeleri için bilgisayarınızın belirli saatlerde uyanmasını söyleyen uyandırma zamanlayıcılarını kullanır.

Bu seçenek, uyandırma zamanlayıcılarının sistem genelinde etkin veya devre dışı olup olmadığını kontrol etmenizi sağlar. “Devre Dışı Bırak” seçeneğini belirlerseniz, Windows bile güncellemeler için PC’nizi uyandıramaz. Ayrıca, Windows 10’da “Önemli Uyanma Zamanlayıcıları” seçeneği de vardır. Bu, çoğu zamanlayıcıyı devre dışı bırakır, ancak Windows’un sistem güncellemeleri gibi kritik görevler için bilgisayarınızı uyandırmasına izin verir.

USB Ayarları> USB Seçmeli Askıya Alma Ayarı: Windows, kullanmadığınız zamanlarda güç tasarrufu yapmak için bağlı USB aygıtlarını otomatik olarak kapatabilir. Bu ayar, düzgün şekilde askıya alınamayacağı bazı USB aygıtlarında sorunlara neden olabilir; bu nedenle, çevre birimi sorunlarına neden olursa devre dışı bırakabilirsiniz.

Intel (R) Grafik Ayarları> Intel (R) Grafik Power Plan: Bilgisayarınızda Intel grafikleri varsa, bu ayar bir Windows güç planı ile ilişkili Intel grafik güç planını seçmenizi sağlar. Her zaman olduğu gibi, bu pil ömrü ve performans arasındaki bir değiş tokuş. “Maximum Battery Life,” “Balanced” ve “Maximum Performence” hepsi mevcuttur. Her Intel grafik güç planıyla ilişkili ayarları Intel HD Grafik Kontrol Panelinden ayarlayabilirsiniz.

Güç Düğmeleri ve Kapak> Kapağı Kapatma Eylemi: Kapaklı bir dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, bu, bilgisayar açıkken kapağı kapattığınızda neler olacağını kontrol etmenizi sağlar. Kullanılabilir seçenekler Hiçbir Şey Yapma, Uyku, Hazırda Beklet ve Kapat.

Ayrıca, bu seçeneği Denetim Masası> Donanım ve Ses> Güç Seçenekleri> Kapak Kapanışını Kapatmadan Seç’i de bulabilirsiniz.

Güç Düğmeleri ve Kapak> Güç Düğmesi Eylemi: Bu, bilgisayarınızın fiziksel Güç düğmesine bastığınızda neler olacağını kontrol etmenizi sağlar. Hiçbir şey yapma, Uyku, Hazırda Beklet, Kapat veya Ekranı Kapat arasında seçim yapabilirsiniz.

PCI Express> Bağlantı Durumu Güç Yönetimi: Bu, seri tabanlı PCIe aygıtlarını yönetmek için kullanılan Active State Güç Yönetimi protokolünü kontrol eder. Bu cihazlar fazla çalışmadığı zaman, bilgisayarınız güç tüketimini azaltmak için bunları düşük güç durumuna getirebilir. Bununla birlikte, bu aygıtlarla iletişim kurarken gecikmeyi artıran bir an için geri çekiliyorlar.

“Kapalı” seçildiğinde, en az gecikme süresine sahip olacaksınız, ancak güç tasarrufu yapamayacaksınız. “Maksimum Güç Tasarrufu” seçildiğinde, en fazla gecikme ve en fazla güç tasarrufuna sahip olursunuz. “Orta Güç Tasarrufu” ikisi arasında bir uzlaşmadır.

İşlemci Gücü Yönetimi> En Düşük İşlemci Durumu: Windows, yoğun olarak kullanılmadığında güç tasarrufu yapmak için işlemcinizin saat hızını ayarlar. Bu, işlemcinizin gideceği en düşük değerdir ve varsayılan olarak % 5 olarak ayarlanmıştır. Bu iyi bir sayıdır ve ne yaptığınızı bilmiyorsanız, bunu değiştirmenizi önermiyoruz.

İşlemci Gücü Yönetimi> Sistem Soğuma İlkesi: Bu, “soğutma politikasını” seçmenizi sağlar. “Etkin” seçiliyken, Windows işlemciyi soğutmak için fan hızını artıracak ve yalnızca işlemciyi yeterince soğutamıyorsa işlemcinin hızını düşürecektir. Fan Bu, daha yüksek performansla sonuçlanır ve masaüstü PC’de iyi bir seçimdir.

“Pasif” seçildiğinde, Windows işlemcinin hızını yavaşlatır ve sadece CPU’yu daha da soğuması gerekiyorsa fanı açın. Bu, daha düşük performansa, daha az güç kullanımına ve daha uzun pil ömrüne neden olur, bu nedenle pil gücüyle dizüstü bilgisayar için daha iyi bir seçenek olur.

İşlemci Gücü Yönetimi> En Yüksek İşlemci Durumu: Bu, işlemcinizin gideceği en yüksek hızdır. Varsayılan % 100’dür, bu iyi bir sayıdır. Bu sayıyı düşürmeyi deneyebilirsiniz, ancak bunun bile gücünden tasarruf edeceğinden emin değiliz.

Örneğin,% 80’i seçtiyseniz, PC’niz% 80 modunda daha fazla zaman harcamak zorunda kalarak, aynı miktarda iş elde etmek için% 100 moduna geçmeden önce minimum durumuna düşebilir.

Ekran> Ekranı Kapatmak için beklenecek süre: Windows bilgisayarınızı kullanırken PC’nizin ekranını kapatabilir. Bu ayar, Windows’un ekranı kapatmadan önce beklediği dakika sayısını kontrol eder.

Bu, Denetim Masası> Donanım ve Ses> Güç Seçenekleri> Ekranı Kapatmak İçin Ne Zaman Seçeceğinizi kontrol edebileceğiniz aynı ayardır.

Multimedya Ayarları: Buradaki multimedya ayarları, PC’niz Windows’da yerleşik olan DLNA gibi bir protokolle medya paylaştığında kullanılır. Başka bir deyişle, bu ayarlar bilgisayarınız bir medya sunucusu gibi davranıyorken kullanılır. Video izlerken veya bilgisayarınızda müzik çalarken kullanılmazlar. Çoğu insan bu seçeneklere asla dokunmaya gerek duymaz.

Multimedya Ayarları> Medya Paylaşırken: Bu seçenek, bilgisayarınız sunucu olarak çalışırken neler olacağını seçmenizi sağlar. Kullanıcıların uykuda kalmasını istemiyorsanız, “Aktarmayı Gecikmesini Önle” yi seçerek uyku moduna geçmesini veya “Bilgisayarı Uykuya İzin Ver” i seçerek uykuya dalmasını engelleyebilirsiniz.

Ya da bunun yerine “Bilgisayarın Uzakta Girmesine İzin Ver” seçeneğini belirleyebilirsiniz. Microsoft, Away Mode’un ne yaptığını açıkladı.

Multimedya Ayarları> Video Playback Quality bias: Bilgisayarınızın video kalitesinden veya güç tasarrufundan hangisini tercih edeceğini seçebilirsiniz.

Multimedya Ayarları> Video Yürütürken: Video oynatırken, bilgisayarınızın “Video Kalitesini Optimize Et”, “Güç Tasarrufunu Optimize Edin” veya “Dengeli” seçeneğini bir uzlaşma için seçip seçmeyeceğini seçebilirsiniz.

Pil> Kritik Pil Bildirimi: Bu seçenek “Açık” olarak ayarlanmışsa, piliniz kritik düzeyde düşük bir seviyeye ulaştığında size bir bildirim gösterecektir. “Kapalı” olarak ayarlanmışsa, bir bildirim almayacaksınız. Varsayılan olarak açıktır.

Pil> Kritik Pil Eylemi: Windows, pilinizin düzgün bir şekilde kalibre edildiği varsayılarak boş bir pil nedeniyle PC’nizin aniden ölmesini önlemek için kritik bir seviyeye ulaştığında harekete geçecektir. Kullanılabilir seçenekler şunlardır: Uyku, Hazırda Beklet ve Kapat.

Pil> Düşük Pil Düzeyi: Bu, Windows’un düştüğü pil seviyesini kontrol eder. Örneğin, bunu % 14’ye ayarlarsanız, Windows size düşük pil bildirimi gösterir ve düşük pil kapasitesini kalan % 14 pilden alır.

Pil> Kritik Pil Seviyesi: Windows’un önemli gördüğü pil seviyesini kontrol eder. Örneğin, bunu % 8’ye ayarlarsanız, Windows size kritik bir pil bildirimi gösterir ve kritik pil eylemini % 7’lik pilde alır.

Pil> Düşük Pil Bildirisi: Windows normal olarak pil seviyesi düşük seviyeye ulaştığında size bir bildirim gösterir. Bildirimi devre dışı bırakmak için bunu “Kapalı” olarak ayarlayabilirsiniz.

Pil> Düşük Pil Eylemi: Pil düşük seviyeye ulaştığında Windows harekete geçebilir. Kullanılabilir seçenekler şunlardır: Hiçbir şey yap, Uyku, Hazırda Beklet ve Kapat.

Pil> Yedek Pil Seviyesi: Windows’un “yedek güç moduna” girdiği pil seviyesini kontrol eder. Microsoft bu mod hakkında çok fazla bilgi vermez, ancak dizüstü bilgisayarınızı bir güç kaynağına bağlamak için uyarılırsınız. “Reserve Power mode” devreye girdiğinde belgelerinizi en az kaydedin.

İhtiyaç duyarsanız, her birinin ne yapacağını açıklayan hızlı bir cümle bulmak için bu ayarların çoğunu da farenin üzerine getirebilirsiniz.

Gelişmiş güç seçenekleriniz veya diğer güç planı ayarlarınızda yaptığınız değişiklikleri geri almak isterseniz, buraya geri dönün ve güç planını varsayılan Windows ayarlarına geri yüklemek için “Plan Varsayılanlarını Geri Yükle” düğmesine tıklayın.
 
Üst